Cafeaua este băutura intens aromată care ne trezește simțurile în fiecare dimineață. Acesta este un lucru cunoscut, însă nu mulți știu ce proprietăți deosebite și ce aromă desăvârșită oferă cafeaua de origine și cum se diferențiază aceasta de tot ceea ce există de obicei în magazinele de larg consum.

Cafeaua de origine sau „single origin”

Ce înseamnă, de fapt, cafeaua de origine? Termenul de cafea de origine presupune o ceașcă unică de cafea prin definiție. Pe scurt, este vorba despre o cafea care provine de pe o singură plantație de cafea. Astfel, o ceașcă de cafea de origine oferă o aromă consistentă aparte, cu indicii aromatice despre regiune și despre specificul plantației de proveniență.

De ce este importantă originea cafelei

Originea cafelei este esențială pentru a identifica acele calități specifice ale unei cafele anume care îi conferă o aromă aparte. Putem descoperi trăsăturile și notele fine care fac o cafea din boabe de origine să fie o experiență unică. Cafeaua de origine diferă în mod cert de amestecurile de boabe de diferite origini, realizate astfel din rațiuni de producție, în care aromele diferitelor boabe se estompează. Cafeaua din boabe de origine presupune o calitate superioară și descrie profilul aromatic al zonei de proveniență.

Interesul pentru cafeaua de origine

În ultimii ani, interesul pentru cafeaua de origine a crescut odată cu diversificarea ofertei și dezvoltarea unor noi metode de preparare în cafenele. Sortimentele unice de cafea de origine oferă vaste posibilități, iar maeștrii barista din întreaga lume explorează în permanență noi metode de preparare. Secolul al XXI-lea a adus o puternică dezvoltare a domeniului cafelei, iar cafeaua nu mai este văzută ca simplu aliment sau activitate socială, ci ca un adevărat ritual al degustării. Diferite cafenele oferă o prezentare amplă a sortimentelor de cafea și inițiază publicul în tainele cafelei de diferite origini.

Ce indică eticheta „100% Arabica”

Printre cei mai cunoscuți termeni când vine vorba de cafea este „100% Arabica”. Deși există 124 de specii de cafea identificate în întreaga lume, două specii domină producția de cafea în masă și vânzarea de cafea la nivel mondial: Cafeaua Arabica și Cafeaua Canephora, cunoscută sub denumirea de Cafea Robusta. Cafeaua Arabica este cea mai răspândită specie de cafea din lume, în jur de 70% din cafeaua produsă la nivel mondial este cafea Arabica și este considerată a fi specia de cafea de o calitate mai bună și cu o aromă mai plăcută decât specia Robusta. Cu toate acestea, aroma cafelei depinde enorm de origine, de procesul prin care trece, de la recoltare, la prăjire și distribuție și, desigur, de metoda de preparare. Așadar, cafeaua 100% Arabica ne indică doar specia cafelei, fără detalii despre origine sau despre profilul său aromatic.

Cele mai căutate țări de origine

Cele mai căutate țări de origine

Țările precum Columbia, Brazilia sau Guatemala sunt cunoscute pentru producțiile lor de cafea, care susțin industriile locale și furnizează boabe de cafea de înaltă calitate pentru iubitorii de cafea de pretutindeni. Alte câteva țări care produc cafea de origine sunt Etiopia, Costa Rica, Nicaragua, Uganda, Burundi sau Kenya. Producătorii din aceste țări realizează atât sortimente de cafea de larg consum, cât și specialități și cafea de origine, printr-un proces de cultivare mai atent, dedicat realizării unor astfel de cafele. Cafeaua de origine Columbia este una dintre cafelele cele mai apreciate din lume, determinată de zona tropicală, cu un tip de sol și o climă particulară și cultivată la o altitudine înaltă (1200 - 2200 m). Aceștia sunt doar câțiva dintre factorii care fac cafeaua de origine Columbia să fie renumită pentru calitatea sa superioară și aroma proeminentă.

Ce înseamnă „proaspăt prăjită” pentru cafeaua de origine

Pentru a ne bucura de calitățile depline ale cafelei de origine, este indicat să fie consumată proaspătă. Când vine vorba de cafeaua de origine proaspăt prăjită, perioada sa ideală de consum este în general între 8-21 de zile de la prăjire, însă poate să difere în funcție de anumite criterii, de aceea este esențial să ținem seama de recomandările de la barista sau de la producător. Astfel, cafeaua de origine proaspăt prăjită atinge echilibrul perfect între prospețime și maturitate, pentru a fi degustată la potențialul său maxim. Acest fapt o diferențiază de cafeaua de larg consum, care prezintă un termen de valabilitate de până la doi ani daca nu este desfăcută.

Cafea de specialitate sau Cafea de origine

Cafea de specialitate vs. Cafea de origine

Dacă prin cafea de origine ne referim la acea cafea care provine dintr-o singură plantație, cu arome și particularități specifice regiunii de proveniență, cafeaua de specialitate presupune acea cafea Arabica ce obține un scor de peste 80 de puncte din 100 în procesul de evaluare numit „cupping”, conform Specialty Coffee Association. Aceasta este o cafea de origine superioară, verificată atent, cu nu mai mult de 5 defecte de aspect sau gust în 300 de grame de cafea. Altfel spus, când discutăm de cafea de specialitate vs. cafea de origine, discutăm de o atenta selecționare a boabelor de cafea ce îndeplinesc anumite caracteristici pentru cafeaua de specialitate și de o sursa unică ce oferă uniformitate profilului aromatic al cafelei pentru cafeaua de origine. Desigur, fiecare sortiment, origine și specialitate oferă diferite valențe ce așteaptă să fie descoperite.

Cafeino.ro