Cafeaua face parte din rutina noastră zilnică. Pentru orice băutor de cafea, ziua începe cu gândul de a face rost cât de repede posibil de o ceașca de cafea, fie ea acasă, pe drum sau la birou. Astfel, ziua poate începe. Există diferite efecte care însoțesc o ceașcă de cafea, efecte predominant pozitive pentru sănătatea noastră: ne simțim mai energici, avem un tonus mai bun și ne ajută să ne concentrăm mai ușor. Cu toate acestea, consumul excesiv de cafea poate avea și efecte nocive asupra organismului, dacă depășim cantitatea de cofeină recomandată. Consumând o cantitate echilibrată de cafea, ne putem bucura de efectele sale pozitive.
Cafea - efecte benefice pentru organism
Când discutăm despre efectele cafelei, se vorbește adesea despre riscurile sale pentru sănătate și în special despre efectele cofeinei. Cu toate acestea, cafeaua este o sursă deosebită de antioxidanți, cu un conținut bogat în compuși care ajută la prevenirea deteriorării celulelor, precum polifenolii si acidul clorogenic. Pe lângă aceste substanțe, cafeaua conține și diferite vitamine și nutrienți, precum potasiul, magneziul și vitaminele B2 și B3, care ajută la menținerea unei diete echilibrate. Deși acestea se regăsesc în cantități mici, însumând mai multe cafele pe zi, resimțim efectele consumului de cafea, efecte în general benefice pentru organism.
Cofeina din cafea – efecte pozitive și contraindicații
Cofeina este cu singuranță substanța cea mai controversată pe care o conține cafeaua, iar efectele sale asupra organismului sunt îndelung dezbătute și cercetate. O singură ceașcă de cafea poate conține între 30 și 300 miligrame de cofeină. O ceașcă medie conține circa 100 miligrame de cofeină. Efectul său este de a stimula sistemul nervos. Numeroase studii au arătat că aceasta are efecte pe termen scurt asupra funcțiilor cognitive, crescând vigilența, viteza de reacție și îmbunătățind tonusul. Cofeina poate de asemenea să stimuleze metabolismul și să îmbunătățească arderile celulare, transformând acizii grași liberi în energie.
În ceea ce privește aspectele negative ale cofeinei din cafea, efectele acestea încep să se resimtă atunci când depășim doza de cofeină recomandată zilnic, și anume maximum 300 de miligrame. Dacă depășim această doză zilnică putem experimenta palpitații cardiace, stări de nervozitate sau insomnie. Prea multă cofeină poate de asemenea să ducă la creșterea valorii tensiunii arteriale.
Ca orice alt stimulent, cafeaua trebuie consumată cu măsură și trebuie să însoțească un stil de viață echilibrat și sănătos pentru a ne bucura de gustul său desăvârșit și de proprietățile sale benefice pentru organism. Dacă nu există contraindicații din partea medicului, putem consuma cafea în cantitățile potrivite fără ca aceasta să constituie un pericol pentru sănătate și ne putem bucura de efectele sale pozitive asupra organismului.
În ce situații ar trebui evitată cafeaua
O ceașcă de cafea bună face deliciul fiecărei dimineți, însă sunt și situații în care cafeaua este de evitat. Printre aceste situații se numără cazul femeilor însărcinate sau situația femeilor care încearcă să rămână însărcinate, care ar trebui să evite cu totul cafeaua sau cel puțin să limiteze drastic consumul de cafea. Persoanele care suferă de anxietate, de insomnie sau cu tensiune arterială crescută ar trebui de asemenea să evite în general cafeaua și să guste cel mult o ceașcă de cafea bună și naturală din când în când, conform indicațiilor medicului.
Există o linie fină și când vine vorba de dietă și consumul de cafea: calorii, lapte și îndulcitori, toate acestea se regăsesc adesea în cafeaua comercializată în diferite cafenele. Dacă discutăm însă doar despre caloriile din cafea, calorii insignifiante: o calorie per suta de miligrame de cafea în stare lichidă, fără lapte, zahăr sau alte ingrediente adăugate, acestea nu pun în pericol silueta perfectă pe care ne-o dorim, ba chiar unele diete recomandă consumul unei cești de cafea în fiecare zi.
Vârsta minimă pentru consumul de cafea este un subiect controversat, însă se consideră că până la vârsta de 12 ani copiii nu ar trebui să consume alimente care conțin cofeină, iar după vârsta de 12 ani se pot consuma până la 85-100 de miligrame de cofeină pe zi. Cu toate acestea, vârsta recomandată pentru consumul regulat e cafea este de minim 14-16 ani, conform recomandărilor specialiștilor.
Cafeaua cu ganoderma – beneficii pentru sănătate
Ganoderma este o ciupercă lemnoasă, cultivată în Asia și întrebuințată în medicina tradițională chineză. Aceasta este mai puternică decât ginsengul, având proprietăți terapeutice deosebite pentru corpul uman. Cafeaua cu ganoderma este o cafea bogată în nutrienți, cu efecte puternice asupra organismului, precum stimularea sistemului imunitar sau îmbunătățirea capacităților de memorie. Consumând cafea cu ganoderma, putem contribui la îmbunătățirea generală a stării de sănătate, având efecte antivirale, imunomodulatoare, antifungice, efecte de reglare a colesterolului și a glicemiei, de reducere a anxietății și numeroase alte efecte puternice de regenerare a organismului. Cu o astfel de cafea de dimineață, corpul se poate reface mai rapid și putem face față cu mai mare ușurință provocărilor de peste zi.
Cafeaua și aportul său de energie
O cafea de dimineață ne oferă o senzație revigorantă, care ne ajută să ne atingem rapid starea de vigilență necesară pentru a da startul unei noi zile. Însă cofeina din cafea ne oferă un plus de energie de scurtă durată, prin stimularea sistemului nervos. Acest efect se produce în circa 15-20 de minute de la momentul consumului și putem atinge un punct maxim de stimulare cerebrală pentru o durată de până la o oră. Efectul general al cofeinei poate fi resimțit în organism până la 3-5 ore.
Cafeaua decofeinizată conține de asemenea cofeină, însă în cantități considerabil mai mici: cu până la 97% mai puţină cofeină decât cafeaua obişnuită. Astfel, cafeaua decofeinizată nu are acelaşi efect de stimulant, însă este o alternativă pentru persoanele care din diferite motive nu pot consuma cantităţi mari de cofeină.
Cafeaua ne oferă o stare de bine și prezintă numeroase beneficii pentru organism, în măsura în care este consumată în cantități optime, fără a depăși doza maximă de cofeină recomandată și ținând seama de toleranța la cofeină și de predispozițiile generale de sănătate.