Cafeaua este o băutură aromată și îmbietoare, de care nu ne-am putea lipsi vreodată. Indiferent de forma preferată de servire, de momentul sau ocazia degustării, suntem mereu în căutarea cafelei bune. Pentru a putea gusta acea ceașcă desăvârșită, trebuie mai întâi să facem cunoștință cu diferitele tipuri de cafea și să le aflăm specificul și misterele.
Ce este cafeaua de specialitate?
Definiția tehnică oferită de Specialty Coffee Association (SCA) spune că discutăm despre cafea de specialitate când acesteia îi este atribuit un punctaj de peste 80 de puncte din 100 în cadrul unei evaluări de calitate. În 300 de grame de cafea sunt permise doar până la 5 defecte de aspect sau gust. Procesul de evaluare care conferă unei cafele statutul de cafea de specialitate se numește „cupping”. Însă pentru a înțelege mai bine ce este cafeaua de specialitate, este nevoie de mai mult decât definiția sa tehnică. Când vine vorba de cafea, profilul său pornește de la originile sale și de procesul de cultivare, definit de întregul său drum până la ceașca noastră de cafea specială. Pentru a se ajunge la ceea ce este cafeaua de specialitate, discutăm de o absolută uniformitate a boabelor de cafea, obținută printr-o atentă selecționare. Uniformitatea nu este dată doar de cultivarea boabelor de cafea în aceeași fermă sau chiar într-o singură parcelă. De obicei se poate vorbi despre diferite experimente făcute de cultivatori: aceștia pot selecta doar cele mai coapte boabe de cafea, doar pe cele mai rotunde, doar pe cele mai lungi, expuse unui anumit grad de umbrire, cultivate pe un tip de sol cu anumită compoziție, propice cultivării arborilor de cafea, pentru a obține diferite rezultate. Cu siguranță, boabele selectate sunt unite de criteriul respectiv, obținându-se astfel un rezultat unic. Prăjitoriile au de asemenea un rol important de jucat pentru ceea ce este cafeaua de specialitate, întrucât o cafea specială impune tehnici specifice de prăjire, pentru a scoate în evidență calitățile sale deosebite.
Cafeaua de specialitate cucerește publicul
Din rațiuni de volum și preț, originea și specificul cafelei nu obișnuiau să constituie un interes pentru publicul larg. Secolul al XXI-lea a venit însă cu evoluția și specializarea domeniului cafelei, iar cafeaua de specialitate începe să atragă publicul prin experiența unică de degustare oferită. Cafenele încep astfel să prezinte publicului cafeaua de specialitate, printr-o inițiere aromată de neratat. Cu ajutorul sfaturilor primite de la un barista profesionist, avem acces la lumea cafelei de specialitate. În ciuda prețului mai ridicat decât al cafelei din comerț, justificat de procesul special pe care îl parcurge, cafeaua de specialitate este din ce în ce mai căutată și apreciată de public, cu un apetit crescut pentru cunoștințele în domeniul cafelei. Fie că este degustată în cafenele de specialitate sau cumpărată pentru servirea acasă, cafeaua de specialitate oferă arome intense care surprind simțurile degustătorului.
Ce înseamnă cafea de specialitate?
Încă din definiția cafelei de specialitate, înțelegem că aceasta reprezintă un etalon de calitate. Doar boabele care corespund testelor de calitate sunt admise în categoria cafelei de specialitate. Printre elementele definitorii care diferențiază cafeaua de specialitate de cea de larg consum este prăjirea. Cafelele de specialitate sunt de obicei prăjite mai ușor („light roast”), pentru a li se conserva mai bine profilul aromatic. O prăjire ușoară presupune că timpul și temperatura de prăjire sunt mai reduse decât în cazul cafelelor intens prăjite. Aceeași cafea poate fi prăjită atât ușor, cât și intens, însă acest fapt se va reflecta în gustul său final. Cafeaua intens prăjită va avea un gust ușor afumat, în timp ce cafeaua prăjită ușor are o densitate mai mare și își păstrează mai bine aroma naturală. Un alt aspect definitoriu pentru ceea ce înseamnă cafea de specialitate este calitatea boabei de cafea. Câteva dintre caracteristicile urmărite sunt culoarea neagră uniformă, fără pete sau puncte, sau dimensiunea boabei de cafea. Nu sunt admise fructele de cafea uscate sau boabele de cafea necoapte în cafeaua de specialitate. Defectele precum acestea pot apărea adesea în pachetele de cafea de larg consum, disponibile în comerț, în procesul de cultivare, depozitare, procesare și distribuție. Acel procent maxim de 5% abatere pentru cafeaua de specialitate este unul dintre principalele elemente care conferă calitatea superioară și gustul aparte al cafelei de specialitate, diferențiind-o în mod evident de tot ce înseamnă cafea din comerț.
Cea mai bună cafea de specialitate
Dacă în general cafeau de specialitate este de o calitate foarte înaltă, cum o determinăm pe cea mai bună? Desigur, cafeaua cea mai bună este cea adaptată preferințelor noastre personale, de la profilul aromatic preferat, de la dulce și ușor fructat, la intens și ușor amărui, fără a fi astringent. Preferințele fiecăruia sunt evident diferite.
Am văzut de asemenea că tipul de prăjire ales poate influența rezultatul final, iar metoda de preparare și servire pe care o preferăm poate scoate la lumină diferite valențe ale cafelei degustate. Cu toate acestea, un lucru este cert: cea mai bună cafea de specialitate este cea identificabilă, despre care cunoaștem ferma de proveniență, metodele și practicile întrebuințate, caracteristicile mediului din care provine și indicațiile care o însoțesc după prăjire. Astfel putem descoperi povestea din spatele cafelei și putem alege cea mai bună cafea de specialitate.
Având în considerare toate procesele prin care trece cafeaua de specialitate până ajunge la consumatorul final, se poate înțelege cu ușurință ce face cafeaua de specialitate de preț, atât metaforic, cât și practic. Realizarea unui pachet de cafea de specialitate este exponențial mai costisitoare decât cafeaua din comerț. De aceea, pentru iubitorii de cafea de specialitate, preț mic sau preț mare sunt concepte relative. Acesta se poate regăsi într-un interval foarte variat, de la câteva sute de lei, până la câteva sute de euro per kilogram.
Desigur, pentru a putea savura cafeaua la maximul său potențial, se recomandă consumul de cafea de specialitate proaspăt prăjită, așadar se achiziționează în cantități mici și se consumă în mod ideal între 8 și 21 de zile de la prăjire. Momentul indicat de consum poate fi diferit de la o cafea la alta, de aceea este important să respectăm indicațiile primite de la barista sau oferite de către prăjitorii. Pentru o experiență incomparabilă de degustare, încercați cafea de specialitate proaspăt prăjită, care cu siguranță nu se poate compara cu cafeaua din comerț, cu termen de valabilitate de până la doi ani.
Cafea de specialitate vs. Cafea de origine
Cafeaua de specialitate este adesea confundată cu cafeaua de origine sau „single origin”. Ce înseamnă de fapt cafea de origine și cum se diferențiază de cafeaua de specialitate? Cafea de origine înseamnă cafea de proveniență unică, dintr-o singură regiune sau chiar dintr-o sigură plantație. Acest fapt presupune o uniformitate a boabelor de cafea oferită de particularitățile regiunii de cultivate, fără a se supune unor criterii riguroase de selecție, asemeni cafelei de specialitate. Așadar, cafeaua de origine reunește boabe de cafea din aceeași zonă, însă nu prezintă același grad de uniformitate controlată precum cafeaua de specialitate. Desigur, cafeaua de origine este superioară din punct de vedere calitativ față de cafeaua existentă în comerț.
Încercând diverse sortimente de cafea de specialitate sau cafea de diferite origini, puteți descoperi arome surprinzătoare și gusturi inedite, pentru o experiență unică a cafelei de calitate.